Zioła i przyprawy w walce z wzdęciami
Nie przegap hitów tygodnia w Biedronce!
Nie pozwól, by okazje przeszły Ci koło nosa!
gazetka promocyjna biedronkaNaturalnymi preparatami polecanymi na wzdęcia są między innymi takie zioła jak szałwia, rumianek, kminek oraz mięta. Ci, którzy mają problem z uciążliwymi gazami powinni spróbować przypraw, których działanie określa się jako wiatropędne. Wśród nich będą między innymi: majeranek, kardamon i oregano.
Wzdęcia to efekt nadmiernej ilości gazów gromadzących się w jelitach. Dotyczy to przede wszystkim osób mających problemy z trawieniem. Wśród czynników, które powodują wzdęcie brzucha będą: napięcie, pośpieszne spożywanie posiłków, złe odżywanie i menstruacja.
Jakie zioła na wzdęcia?
Zioła o rozkurczowym i wiatropędnym działaniu pomagają wyeliminować dyskomfort związany ze wzdęciami. Nie tylko rozwiążą problem gazów, ale zakończą także problemy z towarzyszącym tym dolegliwościom bólem brzucha. Polecany jest napar z kopru włoskiego, który jest powszechnie stosowany w walce ze wzdęciami. Jak go przyrządzić? Wystarczy wrzucić łyżeczkę nasion do gotującej się wody w tradycyjnych rozmiarów szklance (250 ml) i odstawić do zaparzenia na 10-15 minut. Jest to produkt ogólnodostępny – gotowe do spożycia herbatki w saszetkach można dostać w aptekach, sklepach z artykułami ziołoleczniczymi i dyskontach. Niestety, kobiety spodziewające się dzieci nie powinny pić tego dobroczynnego naparu.
Kolejnym naturalnym preparatem stosowanym w przypadkach wzdęć jest mięta. Jej zalety to między innymi: poprawa pracy jelit, działanie wiatropędne oraz przyspieszenie procesów trawiennych. Jej dodatkowym atutem są właściwości uspokajające. Najlepiej sprawdzą się suszone liście mięty zaparzone pod przykryciem w 250 ml wrzątku. Czas parzenia jest taki sam jak w przypadku kopru włoskiego – 10-15 minut. Aby mięta działała optymalnie, należy pić ją trzy razy dziennie.
W walce z niestrawnością i wzdęciami sprawdzi się również szałwia. Procedura przygotowania naparu i częstotliwość jego spożywania jest taka sama jak w przypadku mięty. Równie dobroczynnym działaniem charakteryzuje się kminek, który ma właściwości rozkurczowe i jest polecany kobietom podczas bólów menstruacyjnych. Przepis jest prosty: 1 łyżeczkę zmielonego kminku trzeba zalać 250 ml wrzątku, przykryć kubek i parzyć przez 15 minut. Napar wymaga odcedzenia i powinien być pity trzy razy dziennie.
Taki sam efekt przyniesie zjedzenie łyżeczki mielonego kminku z majerankiem i popicie go wodą. Poszukując środków na wzdęcia nie można zapomnieć o anyżu – łagodzi on ból związany z kolką, niestrawnością u nudności. Przyrządzenie naparu nie jest skomplikowane – wystarczy pół łyżki sproszkowanych ziół zalać wrzącą wodą i odstawić do zaparzenia na 10-15 minut, a następnie odcedzić. Zalecane porcje to pól szklanki herbatki anyżowej trzy razy dziennie.
U osób cierpiących na wzdęcia dobrze sprawdzi się również wyciąg z korzenia goryczki. Jego działanie ma zakres rozkurczowy i antybakteryjny. Oprócz wzdęć i niestrawności pomaga też w zwalczaniu zgagi. Nadmierną ilość gazów i towarzyszące im dolegliwości pomaga zwalczyć również rumianek. Herbatki na bazie tego zioła są polecane ciężarnym oraz dzieciom. Picie rumianku zaleca się także w przypadku zaparć.
Przyprawy stosowane w przypadku wzdęć
Osoby cierpiące na wzdęcia nie muszą rezygnować z produktów, które je powodują. Wśród tych produktów są przede wszystkim warzywa strączkowe takie jak fasola czy groch. Aby zminimalizować ich przykre działanie można zaopatrzyć się w przyprawy do fasoli zawierające takie zioła jak cząber, kminek i majeranek.
Jakie korzyści płyną ze stosowania majeranku? Łagodzi on bóle brzucha i zapobiega zaparciom. Będzie idealny do tłustych i ciężkostrawnych dań – mięs, pieczeni, gołąbków, flaków, potraw z ziemniaków, bigosu, zagęszczonych zup oraz fasoli i innych warzyw strączkowych.